otrdiena, 2013. gada 29. oktobris

Jaunietis par sevi un vienaudžiem

TĒMA NR. 4. - KĀDAS ĪPAŠĪBAS UN PRASMES PIEMĪT JAUNIEŠIEM?


Tāpat kā cilvēki kopumā, arī jaunieši ir dažādi. Ir daudz aktīvu jauniešu ar radošām idejām, kurām tikai vajag platformu, lai tās realizētu un ir jaunieši, kuriem ir nosliece uz alkoholu, narkotikām vai kriminālu rīcību. Daudz nosaka pagātnes konteksts, no tā ir atkarīgs kā jaunietis sevi pasniedz šodien. To nosaka tas, kā viņš ir mācījies, ko darījis, kā audzināts mājās un kā pret viņu izturējušies vienaudži skolā. Mūsu diskusijas jaunieši arī nekautrējas atzīt, ka pašiem ir nācies sastapties gan arpozitīviem vienaudžiem, kas izmēģinās visu-būs uzcītīgi, mācīsies padziļināti un darīs vairāk, kā no viņiem sagaida, gan arī tādi, kas uzskata sevi par pārāk labiem, lai darītu „melno darbu”. 


Tomēr diskusijas dalībnieki bija vienās domās, proti, ka galvenokārt jaunieši ir komunikabli, atvērti dažādām jaunām, pat trakām idejām. Šī paaudze ir spēcīga tehnoloģijās un valodu prasmēs. Jāuzsver, ka jaunieši mūsdienās irar starptautisku pieredzi, atsaucīgi, pozitīvi, izglītoti, prot publiski droši uzstāties un aizstāvēt savu viedokli, tiem piemīt gribasspēks, mērķtiecība, vēlme mācīties un sasniegt izvirzītos mērķus. Jaunieši sevi saredz kā atraktīvu, aktīvu, jautru, pieklājīgu unentuziasma pilnu sabiedrības daļu ar kuru jārēķinās. Studente saka:

„Es noteikti pieņemtu darbā jauniešus, ja būtu darba devējs. Jā!- arī tad, ja viņiem nebūtu uzkrāta iepriekšējā pieredze. Nekas! Es zinu, ka viņi ātri adaptētos un tiktu galā ar izaicinājumiem.”

Tā kā sabiedrībā negatīvajam ir lielāka tendence piesaistīt uzmanību, tajā skaitā mediju uzmanību, tad ļaundabīgie stereotipi tikai iesakņojas dziļāk sabiedrības zemapziņā un tas ir kaitīgi sabiedrības veselībai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru