svētdiena, 2013. gada 10. novembris

Jauniešu attieksme pret dalību jaunatnes organizācijās

(SKDS pētījums 2008.gadā)

Pētījuma ietvaros tika noskaidrots, vai aptaujātie jaunieši ir veikuši brīvprātīgo darbu. Dati par atbildēm apkopoti grafikā.


Pēc diagrammas var secināt, kad samērā daudz jauniešu ir piedalījušies brīvprātīgo darbā. Vēl vairāk respondentu ir atzīmējuši, kad līdz šim to nebija darījuši, bet vēlētos pamēģināt. Tikai 20.6% no aptaujātajiem jauniešiem ir norādījuši, ka nekad nestrādās bez atlīdzības. Diagramma uzskatāmi parāda, ka jaunieši nemaz nav tik slinki un ka ir gatavi strādāt bez samaksas, jo jebkurš darbs, kaut vai bez samaksas dod pieredzi, kura varēs noderēt turpmākajā dzīvē. 

Pētījuma dalībniekiem tika lūgts arī norādīt, vai viņi būtu ieinteresēti iesaistīties kādā no jaunatnes organizācijām vai jauniešu iniciatīvu grupām.


Redzot atbildes uz šo jautājumu rodas sajūta, kad jaunieši tiešām ir slinki, jo vairāk kā 60% respondentu norāda, ka šobrīd nav ieinteresēti vai nekad neiesaistīsies kādā no jaunatnes organizācijām vai jauniešu iniciatīvu grupām. Ceturtā daļa jeb 25.3% jauniešu norāda, ka būtu ieinteresēti iesaistīties, bet nav dzirdējuši par šādu iespēju. Tikai 10.5% jau aktīvi iesaistās, taču tas ir samērā mazs rādītājs, attiecībā pret kopējo respondentu skaitu.

Aptaujas ietvaros respondentiem tika lūgts arī norādīt, kas viņiem traucē iesaistīties brīvprātīgā darba un jaunatnes organizāciju aktivitātēs. Jāatzīmē, ka šis bija t.s. „atvērtā” tipa jautājums, kurā pētījuma dalībniekiem netika piedāvāti atbilžu varianti, viņi brīvi formulēja savas atbildes, kas datu apstrādes gaitā tika apkopotas lielākās grupās. 



Šī tabula ļoti labi parāda galvenos iemeslus, kuri traucē jauniešiem iesaistīties brīvprātīga darba un jaunatnes organizāciju aktivitātēs. Vispopulārākās atbildes ir, kad viņiem nav laika, par maz informācijas un kad ir svarīgākas nodarbes. Laika trūkumu var apvienot ar to, kad viņiem ir svarīgākas nodarbes, jo gan ģimene, gan skola, gan darbs, kā arī hobiji ir tās lietas, kas aizpilda viņu laiku, tādējādi nepaliek brīvs brīdis citām nodarbēm. Ļoti lielu sašutumu rada tas, ka jaunieši norāda informācijas trūkumu kā iemeslu, lai neiesaistītos brīvprātīgajā darbā vai jaunatnes organizācijās, kas liek aizdomāties par pašu organizāciju vēlmi iesaistīt tajās jauniešus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru